lanturi de zapada

Ce fel de lanțuri de zăpadă sunt pe piață?

Posted on |
lanturi de zapada

Lanțurile de zăpadă sunt un element foarte important in Romania, mai ales in iernile grele. Pentru a ne echipa, avem diferite tipuri de lanțuri de zăpadă care au fost dezvoltate pentru diferite aplicații și profiluri de sofer.

Într-o țară în care montarea anvelopelor de iarnă este obligatorie datorită condițiilor de mediu în care ne aflăm, lanțurile de zăpada sunt si ele necesare pentru menținerea mobilității noastre atunci când frigul crește și apare zăpada.

Dar tocmai pentru că nu suntem obișnuiți să conducem cu acest tip de lanț, a decide care sunt cele mai bune lanțuri de zăpadă pentru mașina noastră poate fi o problemă semnificativă. Ceva care va avea, fără îndoială, ramificări atunci când este rândul nostru să le adunăm dacă nu ne facem temele cum trebuie. Prin urmare, atunci când căutați cele mai bune lanțuri de zăpadă, este important să știți ce modele sunt în prezent pe piață și principalele diferențe între ele.

Tipuri de lanțuri de zăpadă

Unul dintre avantajele celor care nu au condus niciodată un lanț de zăpadă este că există astăzi diferite modele care facilitează instalarea lanțului și conducerea în siguranță pe zăpadă. Cu toate acestea, există și lanțuri ieftine care sunt potrivite pentru cei care sunt mai obișnuiți să le folosească. Acestea ar fi opțiunile noastre:

Lanțuri metalice de zăpadă: acestea sunt lanțurile tradiționale de zăpadă din toate locurile. Acestea sunt lanțuri care se agăță de pneuri și creează un design în formă de diamant care ne permite să obținem o tracțiune bună indiferent de cantitatea de zăpadă pe care o avem sub roți. Avantajele sale includ rezistență ridicată și un preț mai mic decât alte modele de pe piață. Cu toate acestea, principalul dezavantaj al acestei construcții este că asamblarea lanțurilor este foarte complicată. Prin urmare, este foarte recomandat să practici puțin cu roțile uscate și fără zăpadă dacă trebuie să le montăm în condiții reale de funcționare.

Citeste si:  Cum montam lanturile de zapada corect?

Lanțuri textile: aceste lanțuri ajung ultimele și sunt cele mai ușor de utilizat. Din punct de vedere vizual, acestea seamănă cu păturile folosite de vehiculele competitive pentru a menține roțile calde înainte de curse. Designul lor textil exterior este combinat cu elemente metalice, astfel încât acestea să ofere o tracțiune adecvată, atât timp cât drumul are suficientă zăpadă pentru aceasta. Un avantaj principal este ansamblul, care este la fel de simplu ca înfășurarea anvelopelor. Dezavantajul principal este prețul mult mai mare. În plus, cu prea puțină zăpadă pe drum, acoperirea se deteriorează cu o viteză neliniștitoare.

Lanțuri semiautomate: Lanțurile de zăpadă semiautomate sunt o versiune îmbunătățită a lanțurilor de zăpadă metalice convenționale. Avantajul lor principal este asamblarea, care este mult mai ușoară decât în ​​cazul modelelor convenționale. Aceste lanțuri sunt asamblate aproape de unul singur, folosind un sistem manual de ajustare care le permite să li se acorde tensiunea corespunzătoare. De asemenea, oferă o stabilitate mai mare în timpul alergării, chiar și cu puțină zăpadă. Ca dezavantaj, avem prețul, care este de obicei la fel de ridicat ca cel al lanțurilor textile. Deși ar putea merita ca alternativă.

Lanțuri hibride: Aceste lanțuri au o abordare similară cu lanțurile metalice, deși schimbă acest material pentru o împletire foarte eficientă atunci când se desfășoară, care reduce greutatea și creează o mai mare aderență în timpul călătoriei noastre. În plus, au un sistem de asamblare mai simplu decât lanțurile convenționale, deși nu sunt la fel de simple ca cel al mânecilor sau al mașinilor semi-automate. În orice caz, ele sunt o altă alternativă la lanțurile metalice obișnuite.

Selectarea mărimii

Odată ce ne dăm seama despre diferitele tipuri de lanțuri care sunt în prezent pe piață, este momentul să facem următorul pas și să alegem dimensiunea care ni se potrivește cel mai bine. În general, dimensiunile sunt variabile în funcție de tipul de lanțuri pe care dorim să le cumpărăm. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, este esențial să cunoaștem dimensiunile exacte ale anvelopei cu care este echipat vehiculul nostru, deoarece fiecare roată are o dimensiune diferită.

Citeste si:  Lanțuri de zăpadă sau anvelope de iarnă? Ce alegem?

În cazul lanțurilor metalice convenționale, această dimensiune este de obicei specificată direct în măsurători, folosind gama largă de echivalente de anvelope disponibile pentru a oferi produse unice care sunt compatibile cu cât mai multe dimensiuni de roți ca echivalenții acestei măsurători. Deci nu trebuie decât să căutăm lanțuri de dimensiuni potrivite pentru cauciucurile noastre, pentru a evita problemele.

Când vorbim despre lanțuri textile, există modele în care această abordare de design este menținută de dimensiunile anvelopelor, deși cel mai frecvent este să vezi dimensiuni convenționale precum L, S, M etc. Explicația constă în construcția acestor lanțuri, care este mai versatil datorită montării pe anvelope diferite. În orice caz, se indică și dimensiunea anvelopei pentru care se poate folosi orice dimensiune a acestor lanțuri textile.

Aceeași abordare este de obicei aleasă atât pentru lanțurile semiautomate cât și pentru cele hibride, datorită proprietăților lor, care se potrivesc confortabil pe pneuri de diferite dimensiuni. Cu toate acestea, este necesar să analizăm dimensiunile pentru a ne asigura că nu vom avea probleme cu instalarea.

Considerații finale

Ca pas final, există câteva lucruri de reținut. Primul este că lanțurile sunt montate întotdeauna pe roțile de antrenare ale vehiculului, așa că avem nevoie doar de câteva lanțuri care să ne asigure mobilitatea. În cazul unor ninsori deosebit de puternice, cu toate acestea, un al doilea set poate fi atașat întotdeauna pe cealaltă axă pentru a spori siguranța.

Dacă aveți un 4 × 4, în principiu nu trebuie să aveți nevoie de lanțuri, deoarece aproape toate terenurile sunt echipate cu anvelope cu denumirea M + S (M + S înseamnă pentru Nămol și Zăpadă), astfel încât să puteți conduce pe aceste suprafețe fără riscuri poate. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de lanțuri, acestea trebuie așezate pe axă cu cea mai mare tracțiune. Dacă vehiculul dvs. are capacitatea de a distribui această tracțiune, este convenabil să o ajustați la ceea ce aveți nevoie, deși este posibilă montarea lanțurilor pe cele 4 roți.

Citeste si:  Lanturi de zapada textile sau clasice?