Cabluri curent auto

Cum pornesti masina daca ramai fara baterie?

Posted on |

Daca nu se intampla nimic atunci cand incercati sa porniti masina, exista sanse mari sa aveti de-a face cu o baterie moarta. Aceste lucruri se intampla, si de cele mai multe ori fix in acele momente cand nu ai nevoie de asa ceva. Bateria masinii este considerata o parte consumabila, deci este posibil ca dupa un anumit interval de timp, aceasta sa necesite schimbare.

Stiind cum sa porniti o masina va poate ajuta sa reveniti pe drum in cateva minute. Aveti nevoie de un set de cabluri de conectare si o alta masina cu o baterie buna.  Iata cum functioneaza!

1. Obtineti un set de cabluri

Asigurati-va ca aveti intotdeauna un set de cabluri de conectare in masina, in caz ca aveti nevoie vreodata sa le folositi. Orice set de cabluri este ok, dar cauta un set cu o grosime mai mare intrucat acestea alimenteaza mai bine.

O lungime intre 3-5m este recomandata. Cablurile de aceasta dimensiune ar trebui sa fie suficient de durabile pentru a functiona in mod fiabil, iar o lungime relativ mare permite flexibilitate in cazul in care nu puteti parca o alta masina chiar langa cea cu probleme. Cu toate acestea, nu doriti cabluri care sunt prea lungi, deoarece distanta suplimentara pe care o are de parcurs, poate reduce cantitatea de incarcare.

Sunt disponibile si dispozitive de pornire portabile, dar bateriile furnizate trebuie sa fie incarcate pentru ca acestea sa functioneze.

2. Gasiti o sursa de alimentare

Trebuie sa parcati vehiculul care functioneaza suficient de aproape de cel care nu mai porneste pentru ca cablurile sa ajunga de la o baterie la alta. Urmatorul pas e sa identificati unde se afla bateria fiecarui vehicul. Bateriile sunt de obicei montate in compartimentul motorului in fata, dar nu este intotdeauna cazul. Acestea pot fi acoperite de huse de plastic care trebuie indepartate inainte de a cauta in portbagaj sau sub scaunul din spate. Daca va familiarizati cu toate acestea inainte, puteti economisi timp in cazul unei situatii reale.

Citeste si:  Cele mai frecvente intrebari despre bateriile auto

Cabluri curent auto

3. Conectati cablurile de conectare.

Dupa ce vehiculul in miscare a fost pozitionat, opriti-l si deschideti ambele capote. Acum este momentul sa scoateti cablurile jumperului.

Cand manipulati cablurile de conectare, asigurati-va ca terminalele rosii (pozitive) si negre (negative) nu se ating. Pe masura ce curentul curge prin cabluri, creeaza scantei si poate provoca un scurtcircuit intr-unul sau ambele vehicule. O persoana la fiecare capat al cablurilor poate usura intregul proces.

Terminalele se conecteaza la bornele bateriei, care sunt noduri metalice expuse la care sunt conectate firele. Inainte de a conecta cablurile, trebuie sa aveti grija sa indepartati murdaria si impuritatile pentru a asigura o conexiune buna. Verificati ce port este pozitiv (+) si negativ (-). In mod normal, veti gasi fiecare simbol pe bateria in sine, langa clema. Uneori, pozitivul este sub o acoperire rosie. In caz de indoiala, cereti ajutorul unui specialist. In cazul in care nu conectati cablurile cum trebuie, puteti cauza daune destul de costisitoare masinii.

Conectati unul dintre bornele rosii la borna pozitiva a bateriei goale. Apoi conectati celalalt terminal rosu la terminalul pozitiv al bateriei sub tensiune. Apoi conectati o clema neagra la terminalul negativ al bateriei sub tensiune. In loc sa conectati cel de-al doilea negru la borna negativa a bateriei moarte, gasiti o suprafata metalica nevopsita pe vehicul si conectati-o la acesta. Acest lucru face pornirea masinii in siguranta.

borna baterie auto

4. Pornirea

Porniti masina care functioneaza si apoi incercati sa porniti masina moarta. Daca masina nu porneste, bateria poate fi prea descarcata, necesitand inlocuirea sau pur si simplu mai mult timp pentru reincarcare. Daca lumina interioara este aprinsa sau auziti ca motorul incearca sa porneasca, insa nu reuseste, puteti avea si alte probleme.

Daca masina reuseste sa porneasca, lasati-o sa mearga in timp ce deconectati cablurile. Aveti grija sa nu atingeti bornele cu nicio parte a cablului atasat la baterie, deconectati bornele in ordinea inversa a modului in care au fost montate, incepand cu clema neagra care a fost fixata pe vehiculul cu bateria moarta si terminand cu borna rosie pe polul pozitiv al bateriei vehiculului.

Citeste si:  Cele mai bune baterii auto

Dupa ce cablurile sunt deconectate, conduceti masina pentru cateva minute. Trebuie sa permiteti bateriei suficient timp sa se reincarce. Speram ca acest ghid va fost de ajutor!

Cauzele bateriilor moarte

Este rar ca o masina care este condusa in mod regulat sa aiba o baterie complet moarta. Acest lucru este mai frecvent atunci cand masina nu este pornita pentru o perioada lunga de timp. Insa bateriile mai vechi au probleme mai mari in a mentine o incarcare – ceea ce inseamna ca pot deveni epuizate neasteptat (incarcatoarele de baterii portabile pot ajuta in astfel de situatii). Daca motorul ramane oprit cu accesorii care consuma electricitatea (cum ar fi luminile interioare), bateria poate fi de asemenea descarcata.