lanturi de zapada

Cum montam lanturile de zapada corect?

Posted on |
lanturi de zapada

Lanțurile de zăpadă sunt un accesoriu comun pentru romani, avand in vedere iarna grea din Romania. Totusi, este comun ca noi să facem mai multe greșeli atunci când punem lanțurile care pot deveni o problemă atunci când conduceți în siguranță.

Triunghiurile, vesta, cheile pentru schimbarea roților … sunt câteva dintre accesoriile pe care le transportăm în vehiculul nostru și care garantează mobilitatea în cazul unei anvelope cu pana sau a unor deteriorări minore. Unii utilizatori precauți adaugă la acest articol lampile de schimb, uleiul sau lichidul de răcire. Și totusi foarte puțini adauga la acest kit cu lanțuri de zăpadă.

Totuși, acesta din urmă nu este mai puțin frecvent. Romania este o țară care este afectată în special de gheață și zăpadă în timpul iernii, cu excepția anumitor zone ale țării și în momentele în care clima este deosebit de dură. În aceste cazuri, este rezonabil să aveți câteva lanțuri în portbagaj, mai ales dacă intenționați să conduceți în zone despre care se știe că au probleme cu zăpada și gheața. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să facem o greșeală mare când vine vorba de utilizarea lanțurilor. Pentru a le putea corecta, vrem să analizăm cele mai frecvente greșeli atunci când instalăm lanțurile și cum le putem evita.

Invățați cum să puneți lanțurile dinainte

La fel cum nu vom merge cu pantofi noi, nu trebuie să așteptăm să cadă zăpada înainte de a pune lanțurile pe mașina noastră pentru prima dată. Prin urmare, este recomandabil să experimentați plasarea acestor lanțuri în liniștea casei noastre și să vedeți cum instrucțiunile ne spun cum să procedăm. În acest fel, în ziua în care trebuie să o facem cu adevărat, totul va fi mai ușor. O sarcină în care este crucial să citiți instrucțiunile producătorului despre modul în care ar trebui să procedăm la montaj.

Citeste si:  Ce fel de lanțuri de zăpadă sunt pe piață?

Amplasarea incorectă a lanțului

Nu are sens să cumpărați cele mai bune lanțuri de zăpadă dacă nu le instalăm corect. Lanțurile de zăpadă trebuie să fie întotdeauna montate pe anvelopele pe care este amplasată tracțiunea. Prin urmare, acestea sunt de obicei atașate la roțile din față, cu excepția vehiculelor cu tracțiune din spate, în care lanțurile sunt transferate pe acest ax. Dacă aveți un 4 x 4, dacă puteți descărca tracțiunea pe un ax, trebuie să atașăm lanțurile la acest ax. Dacă acest lucru nu este posibil, ideal ar fi să le montați pe cele patru roți.

Parcați în siguranță pentru a plasa lanțurile

Chiar dacă nu există prea mult trafic în zona în care dorim să punem lanțurile, a face acest lucru în mijlocul drumului reprezintă un risc inutil. Este necesar să căutăm un loc sigur pentru a continua punerea lanțurilor. Această zonă trebuie să fie cât mai plană și să nu fie prea alunecoasă sau acoperită cu zăpadă, deoarece acest lucru poate fi o problemă la instalarea lanțurilor.

Poarta mănuși

Lanțurile de zăpadă sunt realizate din metal și alte elemente care ne pot deteriora mâinile. Frigul afară, precum și zăpada și umiditatea contribuie, de asemenea, atât la podea, cât și la arcadele roților și la anvelopa în sine. Toate aceste elemente pot provoca zgârieturi și tăieturi în mâini atunci când sunt aplicate lanțurile. Pentru a evita acest lucru, este important să folosim mănuși de siguranță adecvate dimensiunilor noastre și care oferă protecția necesară pentru a împiedica umiditatea sau marginile ascuțite să ne rănească mâinile.

Verificați daca sunt puse bine

După ce am atașat lanțurile la vehicul, trebuie să parcurgem câțiva metri, aproximativ 100 sunt suficiente și să oprim din nou vehiculul pentru a verifica ansamblul. În cazul lanțurilor metalice tradiționale, este posibil să fie nevoit să strângem puțin ansamblul, ceea ce se poate întâmpla și cu lanțuri semiautomate. În cazul lanțurilor textile, această verificare servește pentru a verifica dacă capacele sunt fixate corect pe roată și tensionate corect și dacă nu există pliuri sau alte inconveniente în timpul punerii lanturilor. Dacă această verificare nu este efectuată, există riscul ca lanțurile să fie montate incorect și să “alunece” pe anvelope, ceea ce poate fi, de asemenea, un risc grav, deoarece acestea pot fi prinse pe diversele părți mobile ale vehiculului.

Citeste si:  Lanțuri de zăpadă sau anvelope de iarnă? Ce alegem?

Respectarea limitelor de viteză

Toate lanțurile actuale de zăpadă, indiferent dacă sunt metale tradiționale, țesături sau semiautomate, au o limită de viteză foarte clară: 50 de kilometri pe oră. Cu alte cuvinte, atâta timp cât lanțurile sunt fixate pe pneuri, nu ar trebui să depășim această viteză, indiferent de drumul pe care ne aflăm. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să conducem cu această viteză, întrucât trebuie adaptat la condițiile specifice ale traseului pe care îl conducem. Așadar, când ne aflăm într-o zonă muntoasă, cu multe curbe, multă zăpadă sau o pantă abruptă, trebuie întotdeauna să reglăm viteza cu care putem păstra mașina în siguranță pe drum.

Indepărtați lanțurile la timp

După cum sugerează și numele, lanțurile de zăpadă sunt proiectate să circule pe zăpadă. Prin urmare, trebuie îndepărtate imediat ce zăpada dispare de pe stradă. Există două motive pentru aceasta. Cu lanțurile tradiționale de zăpadă, lanțurile metalice, procesul de strunjire cu lanțurile dăunează cauciucurilor, atât calea de rulare, cât și vârfurile. În cazul lanțurilor textile sau a altor materiale similare, acestea tind să se deterioreze dacă nu există un strat suficient de compact de zăpadă pentru a se desfășura pe partea inferioară. Prin urmare, este esențial să îndepărtați lanțurile atunci când nu mai sunt necesare.